Taal


taal is zeg maar eigenlijk echt gewoon niet meer wat het geweest is, een serie filmpjes over taalgebruik en communicatievormen in talkshows op radio en televisie.

 

eigenlijk ondraaglijk

Eigenlijk is een woord dat door de jaren heen zijn betekenis verloren heeft. Stond het vroeger voor het wezenlijke, het ware, nu is het een versluierend stopwoord dat zich van mond tot mond vermenigvuldigt.

 

wat voor ons gewoon is

Gewoon is een woord dat tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt wordt. Het lijkt zonder blaam, een lekker betekenisloos tussendoortje. In dit compilatiefilmpje wordt de onschuld van het woord -gewoon- voor eens en voor altijd weggenomen.

 

echt wel!

Het woord echt is het omgekeerde van nep en wordt gebruikt om alle twijfel omtrent de strekkingswaarheid van opinies en gevoelens weg te nemen. Vooral de wereld van de muziek, althans zij die erover praten zit er vol van.
hier het derde filmpje uit de serie- taal is als het ware eigenlijk gewoon echt niet meer wat het geweest is.

 

niemand weet het eigenlijk

Gelijk hebben is eigenlijk vaak een moeilijk ding – want niemand weet het eigenlijk, vandaar ook het woord eigenlijk. Fijn is het dan ook -eigenlijk- wanneer het gelijk bevestigd wordt, zodat de waarheid van jouw gelijk over de streep getrokken wordt, bijvoorbeeld met een overtuigende knik van deze of gene aan de overkant van de tafel of in de zaal.