Wat is Hoofdzaken


 

HZ DEF. LOGO-okt23-1

Hoofdzaken is een langlopend interview/kunstproject naar een idee van transmediamakers Inge Willems en Carolien Euser, uitgevoerd door Inge Willems en kunstenaar Jozef van der Heijden en geproduceerd door stichting CCDprodukties.

hoofdzaken foto 1

Met de hoofdzakenstudio, een mobiele studio/presentatieruimte in de vorm van een groot uitklapbaar wiel, ontworpen door vormgevers Tejo Remy en Renee Veenhuizen (zie illustraties ), bezoeken we verschillende lokaties, events, musea en expo-ruimtes in Nederland. Enerzijds om mensen te interviewen over hun hoofd, de buiten- maar vooral de binnenkant, anderzijds om eerdere gefilmde interviews te laten zien. De essentie van het project is om mensen stil te laten staan bij hun eigen hoofd: niet wat men denkt, maar hoe men denkt staat centraal. Daarnaast is Hoofdzaken er ook om te leren van en zich te laten amuseren door de antwoorden van anderen en om geprikkeld te worden door de kunst die samen met de hoofdzakenstudio geëxposeerd wordt.

hoofdzaken foto 2

De vaste kern van Hoofdzaken zijn Inge Willems en Jozef van der Heijden. Voor dit project hebben wij door de jaren heen verschillende lokaties/events bezocht, waaronder een congres van LNVH (landelijk netwerk voor vrouwelijke hoogleraren) in het VU (december 2011) en de Mozes & Aäronkerk tijdens de zomeracademie juli 2012. Verder bezochten we in 2012/2013 meditatiecentrum De Roos, waar we mensen interviewden die veel met mindfullness en spiritualiteit bezig zijn. In kunstenaarspand Tetterode hebben we vooral kunstenaars en andere creatieven geïnterviewd. In het Dr. Sarphatiehuis, (verzorgingstehuis AMTA) hebben we vooral oudere mensen geïnterviewd, oa gepensioneerde kunstenaars en schrijvers, waaronder een aantal BN’ers zoals beeldend kunstenaar Hans Lodeizen en schrijver Frans Pointl. Al met al hebben we meer dan 50 mensen gefilmd van verschillende leeftijden, achtergronden, nationaliteiten, interesses, kennis en kundes. Korte films zijn uitgezonden op het digitale kanaal Hollanddoc.

Hoofdzaken is een project dat gedijt bij veelheid. In 2015 doet hoofdzaken mee met de tentoonstelling De Maakbare Mens in museum het Dolhuys in Haarlem (t/m oktober 2017). In 2016 presenteert Hoofdzaken zich in tentoonstellingsruimte Willem II in Den Bosch. In ontwikkeling is een website met datapool waardoor gebruikers hun eigen hoofdzakenmontages kunnen samenstellen. Daarnaast gaan we in 2016 naar verschillende plekken (een blindeninstituut, een school voor hoogbegaafde kinderen, de afdeling filosofie van een universiteit) om nieuwe interviews te doen.

mooi

hoofdzaken op touchscreens in museum het Dolhuys in Haarlem