Wat is Hoofdzaken


 

HZ DEF. LOGO-okt23-1

Hoofdzaken is een langlopend interview/kunstproject naar een idee van transmediamakers Inge Willems en Carolien Euser, uitgevoerd door Inge Willems en kunstenaar Jozef van der Heijden, geproduceerd door stichting CCDprodukties.

 

hoofdzaken foto 1

 

Met de hoofdzakenstudio, een mobiele studio/presentatieruimte in de vorm van een groot uitklapbaar wiel, ontworpen door vormgevers Remy en Veenhuizen (zie illustraties), bezoeken we verschillende lokaties, events, musea en expo-ruimtes in Nederland. Enerzijds om mensen te interviewen over hun hoofd, de buiten- maar vooral de binnenkant, anderzijds om eerdere gefilmde interviewcompilaties te vertonen. De essentie van het project is om mensen stil te laten staan bij hun eigen hoofd: niet wat men denkt, maar hoe men denkt staat centraal. Daarnaast is Hoofdzaken er ook om te leren van en zich te laten amuseren door de antwoorden van anderen en om geprikkeld te worden door de kunst die samen met de hoofdzakenstudio geëxposeerd wordt.

 

hoofdzaken foto 2

 

De vaste kern van Hoofdzaken zijn Inge Willems en Jozef van der Heijden. Voor dit project hebben wij door de jaren heen verschillende lokaties/events bezocht, waaronder een congres van LNVH (landelijk netwerk voor vrouwelijke hoogleraren) in het VU en de Mozes & Aäronkerk tijdens de zomeracademie. Verder bezochten we meditatiecentrum De Roos, waar we mensen interviewden die veel met mindfullness en spiritualiteit bezig zijn. Op kunstenaarsplekken hebben we vooral kunstenaars en andere creatieven geïnterviewd. In het Dr. Sarphatiehuis, (verzorgingstehuis AMTA) spraken we oudere mensen, oa gepensioneerde kunstenaars en schrijvers, waaronder Hans Lodeizen en schrijver Frans Pointl.

Al met al hebben we meer dan 50 mensen gefilmd van verschillende leeftijden, achtergronden, nationaliteiten, interesses, kennis en kundes. Filmcompilaties van deze interviews zijn uitgezonden op het digitale kanaal Hollanddoc. Interviews en webapplicaties zijn verschenen in de Volkskrant print en digitaal. Hoofdzaken doet vanaf 2015 mee met de tentoonstelling De Maakbare Mens in museum het Dolhuys in Haarlem.

mooi

hoofdzaken op touchscreens in museum het Dolhuys in Haarlem